Lykkepiller og selvmord, igen

Lykkepiller og selvmord, igen

Nyhedsbrev 2016-9

Bivirkningen selvmord ved lykkepiller er så åbenlys og alvorlig, at de amerikanske sundhedsmyndigheder (FDA) i 2004 krævede den stærkeste advarsel ("black box warning") mod selvmord på pakker med lykkepiller. En sådan advarsel er naturligvis gift for den psykiatriske medicinalindustri, for man må desværre konstatere, at den ulykkeligvis udelukkende er interesseret i at fremme salget af psykofarmaka.

Den måde den psykiatriske medicinalindustri og psykiatrien reagerer på negative kendsgerninger om deres produkter og behandlinger på, er ved at fremsætte generelle, tilsyneladende plausible udtalelser, der prøver at tage patienternes parti. Sådanne udtalelser holder aldrig vand, men hvis man ikke kender psykiatriens arbejdsmetoder, kan det være svært at gennemskue, at udtalelserne sker mod bedre vidende og faktisk intet konkret indeholder.

I tråd med dette kom psykiatrien med en "bekymring" om, at den stærke advarsel mod selvmord kunne afholde folk fra at starte på lykkepiller og dermed risikere en forværring af deres depression. Denne udtalelse kan lyde plausibel, men den ignorerer fuldstændigt den reelle risiko for selvmord ved indtagelse af lykkepiller.

Må vi introducere den nye formand for den amerikanske psykiatriforening (APA), Maria Oquendo,1 som på ingen måde holder sig tilbage fra psykiatrisk tågesnak af ovennævnte karakter. Her er nogle citater:

Angående et fald i selvmord fra sidst i 1980'erne: "Sidst i 80'erne vendte udviklingen sandsynligvis delvist takket være nye antidepressiver, der var mere effektive og havde færre bivirkninger". En for almindelige mennesker umiddelbart plausibel forklaring, som ikke helt kan afvises. Men i virkeligheden indeholder den intet som helst håndfast: Når man siger "sandsynligvis", så kan det være rigtigt eller forkert og når man siger "delvist", så kan der være andre vigtigere grunde.

Angående en ny mindre stigning i selvmord fra 1999 og større igen fra 2005: "Noget vi forventede med forfærdelse var følgerne af "black box- advarslen" på antidepressiver. En del af stigningen i selvmord blandt den yngre befolkning er muligvis forbundet med den forståelige tilbageholdenhed med at udskrive antidepressiver blandt læger, der møder de unge mennesker, selvom lægerne kan se, at de lider af depression". Igen udtaler hun reelt ikke noget, idet hun kun siger "en del af stigningen" og at den "muligvis" skyldes black box-advarslen, dvs. der er ikke bevis for noget som helst.

Det er bemærkelsesværdigt, at stigningen i selvmord over de seneste 10-15 år er sket hånd-i-hånd med en stor stigning i brugen af lykkepiller. Alle andre end psykiatrien kan se en sammenhæng, når selvmord officielt er anerkendt som en bivirkning ved lykkepiller. Tværtimod hævder psykiatrien stadig, at lykkepiller kan forebygge selvmord.

For nylig er der imidlertid offentliggjort en undersøgelse2 , som viser, at der intet belæg er for påstanden om, at lykkepiller kan forebygge selvmord. Det har den psykiatriske industri nok vidst hele tiden, men den har en pengemaskine, som deres jobs er afhængig af.

1. http://www.npr.org/sections/health-shots/2016/04/22/474888854/suicide-rates-climb-in-u-s-especially-among-adolescent-girls
https://www.psychiatry.org/newsroom/news-releases/maria-a-oquendo-m-d-elected-apa-president-elect
https://www.youtube.com/watch?v=y-LUYrybSTo

2. http://www.karger.com/Article/Abstract/442293

 

FÅ VORES NYHEDBREV GRATIS LEVERET TIL DIN E-MAIL. TILMELD DIG HER.