Fusk i dokumentationen til Lundbecks lykkepiller Cipramil og Cipralex

Fusk i dokumentationen til Lundbecks lykkepiller Cipramil og Cipralex

Nyhedsbrev 2016-11

Vi har desværre alt for ofte erfaret, at man ikke kan stole på lægemiddel-dokumentation fra psykiatriske medicinalfirmaer og her er endnu et eksempel, hvor Lundbeck i Valby er involveret. Det sker gennem firmaets amerikanske samarbejdspartner, Forest Labs, omkring salg og markedsføring af Lundbecks lykkepiller Cipramil/Celexa og Cipralex/Lexapro i USA. Anklagen går på fusk med dokumentation af kliniske undersøgelser af lykkepillen og såkaldt off-label (dvs. anvendelse af medicin til ikke-godkendte formål) markedsføring.

Forskere har fået adgang til retsdokumenter i retssagen om "Celexa og Lexapro marketing og salgspraksis", hvori svindelen afsløres.* Her er resultater og konklusion på artiklen om de kliniske undersøgelser af disse lykkepiller:

Den offentliggjorte artikel indeholder effektivitets- og sikkerheds-data, der er inkonsistente med protokol-kriterier (kriterier for hvordan den kliniske undersøgelse skulle udføres). Procedureafvigelser blev ikke rapporteret, selvom de havde statistisk betydning for de vigtigste resultater og en usandsynlig stor virkning af lægemidlet blev hævdet; der blev foretaget efterfølgende positive forskønnelser og senere negative resultater blev ikke rapporteret; og bivirkninger blev analyseret på en misvisende måde. Artiklen om de kliniske undersøgelser blev offentliggjort med akademiske forskere som "forfattere", selvom den var skrevet af firmaets egne medarbejdere og eksterne marketingbureauer.

Granskning af retsdokumenterne afslørede, at målestørrelserne specificeret i protokollen ingen statistisk signifikant forskel mellem Cipramil og placebo viste. Men den offentliggjorte artikel konkluderede, at Cipramil var sikker og betydeligt mere effektivt end placebo til børn og unge, dog muligvis med bivirkninger relateret til patientsikkerhed.

På jævnt dansk betyder dette, at der ikke er belæg for at hævde, at Lundbecks lykkepille Cipramil virker bedre end en sukkerpille og at der er fusket med resultaterne af de kliniske undersøgelser for at få det til at se ud som om lykkepillen er effektiv og sikker. Med andre ord er børn og unge patienter i årevis blevet dopet med Lundbecks lykkepille uden, at den har gjort noget ved deres depression og det eneste sikre har været bivirkningerne, samtidig med at Lundbeck og partneren Forest Labs har tjent milliarder af kroner.

*http://www.madinamerica.com/2016/05/researchers-deconstruct-ghostwritten-industry-trial-for-antidepressant/#/more-77053

 

FÅ VORES NYHEDBREV GRATIS LEVERET TIL DIN E-MAIL. TILMELD DIG HER.