De kliniske undersøgelser ingen psykiatere er interesserede i får det officielle stempel

De kliniske undersøgelser ingen psykiatere er interesserede i får det officielle stempel

Nyhedsbrev 2016-17

Hvis man lever rigtig godt af et produkt, enten ved at fremstille det eller ved at få løn for at bruge det, er man så interesseret i at få grundigt undersøgt om produktet kan være skadeligt? Ja, det er man vel, hvis man er et etisk menneske og er overbevist om, at produktet er gavnligt og hjælper andre mennesker.

Men hvad nu hvis man har hørt om eller set eksempler på, at produktet kan udrette stor skade og måske selv ikke har en etisk standard helt i top? Det kan være et voldsomt dilemma, for sæt nu at evt. grundige undersøgelser skulle vise, at produktet faktisk var skadeligt. Det kunne true hele ens eksistens, for som producent ville man se, at efterspørgslen efter produktet forsvandt, og som bruger ville der ikke længere være kunder til brugen af produktet. Så ville ens indkomstgrundlag være undermineret.

Elektrochok-apparater er et eksempel på et sådant produkt. Der er rigtig mange eksempler på, at elektrochok-patienter har fået hjerneskader og især permanent hukommelsestab. Er der nogen sinde lavet officielle kliniske undersøgelser, som kortlægger skader og bivirkninger ved elektrochok og som er blevet anerkendt af sundhedsmyndighederne? Nej, det er der ikke og i Danmark forhindrer det elektrochok-ofre i at få erstatning, selvom de tilsyneladende helt åbenlyst har taget skade af elektrochokbehandlinger. Alligevel hævder psykiatere typisk uden blusel, at de opståede skader efter elektrochok skyldes patienternes psykiatriske sygdom og ikke elektrochokkene, og indtil videre er de desværre sluppet af sted med det.

Situationen er lidt anderledes i USA, hvor sundhedsmyndighederne (FDA) officielt anerkender, at elektrochok kan forårsage kognitive (erkendelsesmæssige) forringelser, hukommelsestab, tilbagevendende hjerteanfald eller epileptiske anfald, tandtraumer, maniske symptomer, lungekomplikationer, forværring af psykiatriske symptomer og død. Dog har elektrochokapparaterne aldrig gennemgået officielle kliniske undersøgelser for at kortlægge patientsikkerhed og effektivitet. Det til trods for at FDA flere gange har bedt producenterne af elektrochokapparater om at gennemføre sådanne undersøgelser. Producenterne har indtil videre simpelthen ignoreret disse anmodninger fra FDA, og FDA har ikke fulgt op på sagerne. I stedet har FDA lagt op til at omklassificere elektrochokapparater til en sikrere kategori, som ikke kræver dokumentation i form af kliniske undersøgelser.

Hvorfor opfører FDA sig som en vatnisse og kujon, når de burde tænke på at beskytte patienterne?

Vi ved det ikke, men måske er det stærk lobbyvirksomhed fra producenterne af elektrochokapparater, som kæmper for at beskytte deres forretning uden hensyn til patienterne eller endnu værre, økonomiske forbindelser mellem FDA-personale og producenterne.

Nu er der heldigvis noget, der tyder på, at FDA ikke slipper af sted med denne helt uacceptable favorisering af psykiatere og producenter af elektrochokapparater, idet 5 elektrochokofre har lagt sag an mod FDA og hyret den advokat, som har vundet flest sager mod FDA. FDA har ganske enkelt ikke kunnet give en forklaring på, hvorfor et apparat, der kan forårsage død og hjerneskade, ikke afkræves standardmæssige kliniske undersøgelser omkring patientsikkerhed og effektivitet.

Ikke et eneste dansk elektrochokoffer har fået tilkendt erstatning for hukommelsestab eller hjerneskader påført af elektrochok og som begrundelse anfører Patientforsikringen altid: Det er ikke bevist, at elektrochok kan forårsage vedvarende hukommelsestab eller hjerneskader i øvrigt. Og hvorfor er det ikke bevist? Fordi ingen psykiatere eller producenter af elektrochokapparater ønsker, at der laves officielle kliniske undersøgelser til dokumentation af skaderne ved elektrochok. På den måde beskyttes en lukrativ forretning på patienternes bekostning.

Ved at udøve lidt pres kan man nok finde nogle politikere, der er villige til at afsætte penge til relevante kliniske undersøgelser af elektrochok, men så bliver det næste problem at finde psykiatere, der er villige til at gennemføre projektet. Det ville være en sensation og indtil det sker, fortsætter danske psykiatere desværre ufortrødent med at give deres patienter elektrochok og dermed hjerneskader.

Kilder:
http://www.prnewswire.com/news-releases/attorney-jonathan-emord-takes...
http://www.mx.dk/nyheder/danmark/story/28299288

 

FÅ VORES NYHEDBREV GRATIS LEVERET TIL DIN E-MAIL. TILMELD DIG HER.