Kendt dansk psykiater: ADHD-medicin skaber narkomaner

Kendt dansk psykiater: ADHD-medicin skaber narkomaner

Nyhedsbrev 2016-18

Den kendte psykiater Raben Rosenberg har for nylig udgivet en bog, PSYKIATRIENS GRUNDLAG - historie, filosofi og videnskab, som i stor detalje omhandler alle titlens emner. I forbindelse med en diskussion af sygdomsbegrebet i psykiatrien og vanskelighederne med at skelne mellem psykiatrisk sygdom og normale menneskelige reaktioner, skriver han bl. a. (side 135)

"Hvorfor kalder vi nogle mennesker for generte og andre for socialfobikere? Hvordan skelner vi mellem depression og sorg?

Nye sygdomsenheder som attention deficit hyperactivity disorder (ADHD) kan det tilsvarende i barn- og ungdom være vanskeligt skarpt at adskille fra "normal" umoden adfærd, fx, betinget af langsommere udvikling hos nogle børn, især drenge sammenlignet med jævnaldrende, og dermed blot være udtryk for den store variation, der er mellem mennesker. Behandlingen kan tilmed være centralstimulerende lægemidler, der hos andre kan føre til stofmisbrug og afhængighed."

Det er velkendt, at andelen af børn med ADHD-diagnosen varierer fra region til region i Danmark, for slet ikke at tale om fra land til land, hvor USA ligger helt i top med ca. 10 % og Frankrig helt i bund med under 1 %.

I region Midtjylland tager ca. dobbelt så mange ADHD-medicin som i region Syddanmark og der forventes naturligvis ingen afgørende forskel på indbyggerne i de forskellige regioner i Danmark. Sådan en kendsgerning anses derfor i sundhedssystemet for værende lidt prekær og man vil gerne "harmonisere" på tværs af regionerne, så store regionale forskelle forsvinder. Det vil naturligvis på overfladen se pænere ud, men da ingen kender "det rigtige tal", er der blot tale om et spil for galleriet.

Med udgangspunkt i Rosenbergs omtale af vanskeligheder med at skelne mellem ADHD og normal umoden adfærd og de store regionale forskelle følger det logisk, at der utvivlsomt begås "fejl" i ADHD-diagnosticeringen. Med andre ord må psykiatrien selv mene, at nogle ADHD-børn fejlagtigt ikke får diagnosen og andre børn uden ADHD fejlagtigt får diagnosen og bliver medicineret.

I det lys er den sidste sætning i Rosenberg-citatet ovenfor stærkt foruroligende, idet vi må forstå den sådan, at fejlagtig ADHD-medicinering øger risikoen for at blive narkoman. Det kan ikke undre, for ADHD-medicin er identisk med eller ligner amfetamin rigtig meget (se Nyhedsbrev 2013-11). Men det er opsigtsvækkende, at en førende psykiater åbent erkender, at psykiatrien gør nogle patienter til narkomaner.

Problemet med fejlagtige og tilfældige ADHD-diagnoser fremgår også af ny norsk forskning på området.*

Måske er det endda endnu værre, for Rosenberg gør ikke rede for, hvorfor han tilsyneladende mener, at ifølge psykiatrien korrekt diagnosticerede børn ikke er i risikozonen for at blive narkomaner, når de får ADHD-medicin.

For lægfolk er det svært at forestille sig, hvorfor en ADHD-diagnose skulle beskytte en mod at blive narkoman af ADHD-medicin, når børn uden ADHD-diagnose er i denne risikozone. Vi vover den påstand, at Rosenberg direkte adspurgt nok ville erkende, at alle, der indtager ADHD-medicin, risikerer at blive narkomaner. Alternativt må han gøre rede for, hvorfor det ikke skulle være tilfældet, og det kan han næppe.

Ville du som forælder give dit barn ADHD-medicin, hvis du vidste, at det kan starte en glidebane over amfetamin-misbrug til endnu hårdere stoffer?

Nogle mener, at ADHD slet ikke eksisterer, og hvis det er sandt, så er ADHD-medicinering med baggrund i Rosenberg-citatet en maskine til skabelse af narkomaner i samfundet.

Kilder:
http://www.cdc.gov/nchs/fastats/adhd.htm
http://www.kl.dk/Momentum/momentum2011-7-1-id88755
http://politiken.dk/forbrugogliv/sundhedogmotion/sygdom/ECE3343673/sorte-pletter-paa-adhd-boernenes-danmarkskort
*http://www.bt.dk/utroligt-men-sandt/hvornaar-er-dit-barn-foedt-denne-maaned-giver-stoerre-risiko-for-adhd-d
*http://www.tv2.no/nyheter/8720136/

 

FÅ VORES NYHEDBREV GRATIS LEVERET TIL DIN E-MAIL. TILMELD DIG HER.