Kendt dansk psykiater: Vi ved rent faktisk så godt som ingenting om psykisk sygdom

Kendt dansk psykiater: Vi ved rent faktisk så godt som ingenting om psykisk sygdom

Nyhedsbrev 2018-4

Somme tider kan man komme til at sige noget, der viser sig at udtrykke en lidt anden mening end den tilsigtede. Hvis den udtrykte mening åbenlyst er helt ved siden af, slipper man som regel af sted med blot at korrigere sig selv, og så er den ikke længere.

Straks værre er det, hvis man kommer til at udtrykke en sandhed, man ellers hele tiden forsøger at undertrykke, men som så alligevel slipper ud - med andre ord en sandhed, man ikke vil have frem i lyset. Hvis sandheden er harmløs, kan det være charmerende, men hvis den er dybt alvorlig eller uetisk, så er man virkelig kommet galt af sted i forhold til ens egne interesser.

Det skete for den kendte psykiater Raben Rosenberg i et portrætinterview.1). Det vender vi tilbage til efter at have set på begrebet uendelig,2) som er et centralt begreb i matematik men også indgår i daglig tale med nogenlunde samme betydning.

Hvis et tal er uendeligt stort, så betyder det, at tallet er større end ethvert tal, man kunne komme i tanke om. Ligeledes er en uendelig mængde af et eller andet så stor, at den er uden for ens forestillingsevne og faktisk slet ingen grænse har for sin udstrækning.

En af Politikens engelsk-dansk ordbøger indeholder ordet "infinity" oversat til uendelighed, der defineres som:3) Uendelighed er et punkt, der er længere væk end ethvert andet punkt og aldrig kan nås.

Det springende punkt i forbindelse med uendelig er, at hvis noget af en endelig størrelse holdes op imod noget af en uendelig størrelse, så er det, der har den endelige størrelse forsvindende lille i forhold til det, der har den uendelige størrelse. Man kan nærmest tale om, at det er ikke eksisterende. Tænk fx på et enkelt sandkorn i forhold til en sanddynge eller en hel klit ved stranden, eller for den sags skyld al sand i Sahara.

Her er så Raben Rosenbergs syn på, hvor meget man ved om psykiske lidelser i psykiatrien:

"Det er så forbløffende, synes jeg, at man tit hører i medierne, at man ingenting ved i psykiatrien. Det er så misvisende. Det er en myte. Man ved simpelthen så utrolig meget om psykisk sygdom. Men der er selvfølgelig uendelig meget mere, som man ikke ved endnu - så meget mere at forstå."

Det er et fremragende og sandfærdigt udtryk for, hvad man rent faktisk ved i psykiatrien. I forhold til, hvad der er at vide om psykiske lidelser, ved man så godt som ingenting.

Kan vi være trygge ved det? Nej, det kan vi absolut ikke, når man tænker på, at psykiatriens hovedaktiviteter er at udskrive psykofarmaka, der blander sig i hjernens fintfølende biokemi, og at sætte strøm til patienters hoveder, så hjernens nervebaner får et ordentligt gok i nødden.

Det er ren russisk roulette med menneskelige hjerner, når psykiatrien nu engang slet ikke forstår, hvad den har med at gøre.

1) https://www.psykiatri-regionh.dk/presse-og-nyt/pressemeddelelser...
2) Politikens Nudansk Ordbog: uendelig, som er uden grænser i tid og rum, el. som er af voldsom størrelse el. varighed = ENDELØS, GRÆNSELØS, BUNDLØS, EVIG d det uendelige verdensrum . en uendelig række forhindringer . uendelig sorg . tiden forekom uendelig e uendelighed
3) Infinity = uendelighed. Infinity is a point that is further away than any other point and can never be reached.

 

FÅ VORES NYHEDBREV GRATIS LEVERET TIL DIN E-MAIL. TILMELD DIG HER.