Rettens ord: Mord blev udløst af medicinering med Fontex/Prozac

Rettens ord: Mord blev udløst af medicinering med Fontex/Prozac

Nyhedsbrev 2012-3

Man hører jævnligt historier om, at lykkepiller gør folk aggressive og voldelige uden at relevante myndigheder tager det særlig alvorligt. Det er der ikke så meget nyt i, men nu har en canadisk dommer fundet det bevist, at en teenagers knivdrab på en jævnaldrende ven skete som følge af indtagelse af lykkepillen Fontex/Prozac. Det er den første dom af den art. Dommen, som faldt for et par måneder siden, var så klar, at anklagemyndigheden besluttede ikke at appellere den.

I september 2009 stak en 16-årig dreng (CJP) tilsyneladende uprovokeret i sin families garage i en forstad til Winnipeg den 15-årige Seth Ottenbreit dødeligt i brystet med en køkkenkniv.

Psykiateren Keith Hildahl sagde i sit vidneudsagn, at det er bekymrende, at CJP ikke har været i stand til at give en grund til sin handling. Drengen var ikke kendt af politiet, men var blevet ordineret Fontex/Prozac tre måneder før drabet. En anden psykiater, Peter Breggin, fortalte i retten, at CJP's indtagelse af Fontex/Prozac sandsynligvis førte til, at han ikke længere havde kontrol over sine handlinger. Mordet var typisk for et irrational, forstyrret og voldeligt angreb begået under påvirkning af Fontex/Prozac eller andre stimulerende antidepressiver.

Efter at være startet på Fontex/Prozac observerede CJP's forældre en markant forværring af hans adfærd og sindsstemning med flere hændelser med vold og skade på sig selv, som der tidligere ingen tegn havde været på. Det fik hans forældre til igen at konsultere lægen, som havde ordineret medicinen. I stedet for at stoppe med medicinen eller reducere dosen, blev den forøget med 50 % og der blev yderligere ordineret Seroquel. Denne konsultation fandt sted 17 dage før drabet.

Dommeren Robert Heinrichs udtalte bl.a.: Fontex/Prozac påvirkede helt klart hans adfærd på en foruroligende måde, han var simpelthen ikke den samme person. Under sin varetægtsfængsling har CJP ikke taget Fontex/Prozac og han er ikke længere en fare for andre. Udsigterne til rehabilitering er gode. Han har ingen af de typiske karaktertræk for en voldsforbryder. Han var blevet irritabel, rastløs, nervøs og kunne ikke tænke klart. I den tilstand overreagerede han på en impulsiv, hidsig og voldelig måde. Nu, hvor hans krop og sind er fri og renset for virkningerne af Fontex/Prozac, er han ganske enkelt ikke den samme, hvad adfærd og karakter angår. Forværringen af hans sindstilstand og den vold, den afstedkom, ville ikke have fundet sted uden indtagelsen af Fontex/Prozac.

Peter Breggin udtaler yderligere om dommen og lykkepiller (såkaldte SSRI og SNRI lægemidler): Disse lægemidler producerer et stimulations- og aktiverings-kontinuum og dette kontinuum omfatter aggression, fjendtlighed og tab af impulsivitetskontrol - alt sammen en recept på vold. Dommerens opfattelse er en milepæl for retslig stadfæstelse af den videnskabelige kendsgerning, at de nye antidepressiver som Fontex/Prozac og andre SSRI og SNRI antidepressiver kan udløse vold og endda mord.

Rettens konklusion er naturligvis i sig selv opsigtsvækkende, men ikke mindre opsigtsvækkende er det, at den er baseret på ekspertudsagn fra psykiatere. Når psykiatere med den samme uddannelse som fanatiske pille-udskrivere begynder at tale imod den omsiggribende og accelererende ordinering af psykiatrisk medicin, tænder det et håb om, at dette medicineringsvanvid kan bringes til ophør.

CJP fik en relativ mild dom som ungdomskriminel.

Lokale avisartikler:
http://www.winnipegfreepress.com/local/10-more-months-for-teen-who-cited-prozac-in-killing-133288373.html
http://www.winnipegsun.com/2011/10/04/teen-killer-off-prozac-safe-for-release-lawyer
http://www.winnipegfreepress.com/breakingnews/judge-agrees-prozac-made-teen-a-killer-130010278.html
Retsligt dokument: http://www.breggin.com/CourtOfManitoba_HerMajestyTheQueen&CJP.pdf

 

FÅ VORES NYHEDBREV GRATIS LEVERET TIL DIN E-MAIL. TILMELD DIG HER.