Et år efter myndighedernes lykkepilletvang - nu er den gal igen!
Nyhedsbrev 2012-6
For et år siden ramte historien om Jeanette Quaade fra Struer medierne. Noget tid efter at være gået ned med stress havde hun fået stillet som krav for fortsat at modtage sygedagpenge, at hun begyndte at tage lykkepiller. Det gav hende et voldsomt dilemma, da hun på den ene side frygtede pillernes bivirkninger og på den anden side som alenemor til to piger efter en skilsmisse kort forinden umuligt kunne undvære sine dagpenge.
Jeanette Quaade følte sig tvunget til at tage lykkepillerne i en kort tid og oplevede de svære bivirkninger. Efter denne negative "afprøvning" fik hun af Ankestyrelsen medhold i, at hun ikke kunne pålægges fortsat indtagelse af lykkepiller. Nu er der imidlertid dukket en tilsvarende sag om lykkepilletvang op, hvor Ankestyrelsen har afgjort, at det er i orden at tvinge en borger på lykkepiller for at fortsætte udbetaling af sygedagpenge eller bevilge førtidspension.1
Sidste år udtalte den nuværende beskæftigelsesminister Mette Frederiksen: Vi skal ikke have en stat anno 2011, hvor der sidder kommunale sagsbehandlere og bestemmer, om danskerne skal have lykkepiller. Vi ved, at lykkepiller er omgivet af mange bivirkninger, og at de virker for nogle patientgrupper, men ikke for andre. Hendes partifælle, tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen var endnu skarpere: Når undersøgelser viser, at antidepressiv medicin kun har en lille effekt på mennesker med en dyb depression og en placeboeffekt på lette og moderate tilfælde, så er det dybt problematisk at tvinge folk i behandling med et medikament, som har så svære bivirkninger.
I marts, 2012, udtaler Mette Frederiksen sig i forbindelse med den aktuelle sag en anelse svagere: Det er forkert, hvis et samfund kan bestemme, om folk skal på lykkepiller. Derfor vil jeg se på, om der er behov for at ændre reglerne. Denne undersøgelse haster, så kommunerne fratages muligheden for at tvinge borgere på lykkepiller og således at Ankestyrelsen ikke længere kan afvise klager over lykkepilletvang.
Sagens kerne handler om, at det grundlæggende er rimeligt, at modtagere af sygedagpenge aktivt skal medvirke til at blive raske eller i modsat fald skal kunne fratages deres sygedagpenge. Men rimeligheden i denne holdning må naturligvis begrænses til at omfatte velforståede sygdomme med sikre og effektive behandlinger og ikke usikre behandlinger med svære bivirkninger, som det er tilfældet i psykiatrien.
Ankestyrelsens præmis for at godkende kommunernes krav om afprøvning af lykkepiller er ifølge ankechef Pernille Fejfer i den aktuelle sag: Vi har lagt vægt på, at behandling med antidepressiv medicin ikke udgør en væsentlig risiko for liv og førlighed.2 Det er en hån mod landets borgere, idet ankechefen indirekte siger, at en behandling er okay, selv om den udgør en risiko for liv og førlighed - der skal helt op at være tale om en væsentlig risiko før behandlingen kan afvises.
Interessant nok er der i hvert fald to behandlinger, som Ankestyrelsen tilsyneladende anser som værende behæftet med væsentlig risiko for liv og førlighed, nemlig fedme- og hjerteoperationer, hvilket er slået fast flere gange.
Med andre ord er der behov for, at psykiatrisk behandling kommer i samme kategori af farlighed som fedme- og hjerteoperationer. Bivirkninger ved psykiatrisk medicin er nemlig ikke forbigående - de forsvinder ikke bare når behandlingen stoppes. Tværtimod kan bivirkningerne forårsage permanente skader i hjernen, så selv en "afprøvning" af psykiatrisk medicin udgør en stor risiko for patienten. Det vil du vel ikke påtvinge borgerne i dagens Danmark, Mette Frederiksen!
PS: Så er der også kommet et tilfælde, hvor en borger pålægges elektrochok som betingelse for at kunne få et fleksjob.3 Nu må regeringen altså gribe ind og sikre borgerne mod farlige psykiatriske behandlinger. Elektrochok er ikke blot behæftet med en væsentlig risiko, men med næsten en garanti for fuldstændig at miste en del af sin hukommelse.
1. http://fagbladet3f.dk/nyheder/c970675310d54cc3a2ea505042da6f42-20120306-kommuner-kan-nu-tvinge-syge-paa-lykkepiller
2. http://ankestyrelsen.dk/artikler/default.asp?page=1625
3. http://www.dr.dk/P4/Aarhus/Nyheder/Silkeborg/2012/03/07/063740.htm
FÅ VORES NYHEDBREV GRATIS LEVERET TIL DIN E-MAIL. TILMELD DIG HER.
Tweet |