Bivirkningsfri psykiatrisk medicin - nu er den her!

Bivirkningsfri psykiatrisk medicin - nu er den her!

Nyhedsbrev 2012-10

Psykiatere og medicinalindustrien hævder, at lykkepiller "virker". Det er faktisk både rigtigt og forkert, men hvad er det, der gør, at de "virker", når de virker? Det har en ledende psykolog, Irving Kirsch, ved et af verdens mest anerkendte medicinske fakulteter, Harvard Medical School, forsket sig frem til. Hans resultater gør, at der i dag findes meget billig 100 % bivirkningsfri medicin mod psykiatriske sygdomme, hvis virkning er fuldt på højde med de kendte antidepressiver.

Hvad mild til moderat depression angår, skyldes virkningen af antidepressiver ikke de kemiske stoffer, som findes i medicinen, fordi virkningen stort set er den samme, uanset hvilken pille man giver patienterne. Piller kun indeholdende sukker virker med andre ord lige så godt som antidepressiver til mildt eller moderat deprimerede patienter. Men så er der lige den betydelige sidegevinst, at sukkerpiller ikke er behæftet med de frygtelige bivirkninger, som kendetegner lykkepiller.

Medicinalindustrien bag den lukrative forretning med psykofarmaka afviser Kirsch' resultater og bliver ved med at lovprise deres piller og henviser til kliniske undersøgelser, som "beviser" pillernes virkning. Kirsch kender de resultater medicinalindustrien henviser til - de er nemlig offentligt tilgængelige, men han har også fået aktindsigt (via Freedom of Information Act) i de mange resultater medicinalindustrien ikke har offentliggjort, og som viser hvor virkningsløse antidepressiver i virkeligheden er.

Man tror det er løgn, men medicinalindustrien slipper faktisk helt lovligt af sted med at se bort fra resultater af kliniske afprøvninger af ny medicin, som er ufordelagtige for medicinen.

Kirsch forklarer videre om baggrunden for lægemidlers placebo-effekt - det at sukkerpiller eller andre virkningsløse piller (inkl. lykkepiller), kan få patienter til at opleve en forbedring i deres tilstand: Placebo-effekten forstærkes, når der virkelig drages omsorg for patienten og vedkommende har tillid til, at han eller hun bliver hjulpet.

Sundhedsmyndighederne i Storbritannien er i et undersøgelsesarbejde under ledelse af psykiateren Tim Kendall nået frem til den samme konklusion som Irving Kirsch og har taget den fulde konsekvens af, at virkningen af antidepressiver ikke er bedre end placebo-effekten. Det er i Storbritannien simpelthen blevet forbudt at ordinere antidepressiver til mildt eller moderat deprimerede patienter, som i stedet skal tilbydes samtaleterapi og sundhedsvejledning.

Sammenfattende viser Kirsch' forskning, at lykkepiller faktisk virker på grund af placebo-effekten og ikke på grund af det kemiske stof i lykkepillerne, som trænger ind i hjernen. Det stof er til gengæld ansvarlig for bivirkningerne.

Nu må vi opfordre til, at den samme konsekvens som i Storbritannien også drages i Danmark, så der kan blive sat en stopper for danske lægers særdeles rundhåndede udskrivning af lykkepiller mod forbigående nedtrykthed eller andre småting, som ofte skyldes uopdagede fysiske og ikke psykiske problemer.

 

FÅ VORES NYHEDBREV GRATIS LEVERET TIL DIN E-MAIL. TILMELD DIG HER.