Amokskyderier: Fra registrering af <i>sammenfald</i> over mistanke om <i>sammenhæng</i> til erkendelse af <i>udløsende årsag</i> - hvor mange hændelser er der brug for?

Amokskyderier: Fra registrering af sammenfald over mistanke om sammenhæng til erkendelse af udløsende årsag - hvor mange hændelser er der brug for?

Nyhedsbrev 2012-15

For nylig var der atter igen et amokskyderi i USA i en biograf i forbindelse med premieren på den nye Batman-film, hvor 12 mennesker blev dræbt af en svært bevæbnet og forstyrret ung mand. Hver gang der har været et sådant amokskyderi udløser det et boom i våbensalget i USA, fordi amerikanerne vil kunne forsvare sig selv mod sådanne lurende og tilsyneladende tilfældige farer i deres samfund. Dog giver et eget våben måske nok en vis personlig tryghed, men det stærkt stigende antal våben i private hænder skaber desværre ikke et tryggere samfund som helhed.

Den første gang man hører om et amokskyderi med mange døde tænker man typisk "sikke en tragisk skæbne af en massemorder og en tragedie for de døde og deres pårørende". Får man så at vide, at morderen var på psykiatrisk medicin tænker man måske så, at det sammenfald egentlig ikke er overraskende, da morderen må være psykisk syg for at kunne fuldbyrde en så grufuld handling. Ellers tænker man næppe videre over dette sammenfald mellem psykiatrisk medicin og amokskyderi.

Så gentager historien sig med nogle flere amokskyderier og igen i de fleste tilfælde med morderen på psykiatrisk medicin. Bider man så også mærke i, at disse mordere normalt ikke er påvirket af gadenarko (som jo også er kendt for at være farligt og bevidsthedsforandrende), men af helt lovlig psykiatrisk medicin, så kan der komme et tidspunkt, hvor forbindelsen mellem amokskyderier og psykiatrisk medicin ikke blot kan betegnes som sammenfald, men at der kan være en sammenhæng mellem de to ting.

Yderligere amokskyderier med indblanding af psykiatrisk medicin styrker mistanken om en sammenhæng mellem de to ting og endnu flere skyderier efter samme mønster slår så hovedet på sømmen og tiøren falder. Psykisk sygdom, før indtagelse af psykiatrisk medicin påbegyndes, er normalt ikke noget, der skaber så aggressiv en personlighed, som den der udfører amokskyderier. Altså er der logisk kun den forklaring tilbage, at det er selve den psykiatriske medicin, der er udløsende årsag til amokskyderierne.

På trods af at medicinalfirmaerne gør alt, hvad de kan, for at underspille bivirkningerne ved psykiatrisk medicin understøtter en gennemgang af disse bivirkninger konklusionen. Derfor er spørgsmålet, hvor mange yderligere amokskyderier der skal til før myndighederne skrider til handling på grundlag af denne konklusion.


Psykiatrisk medicin er en fællesnævner for amokskyderier

I årene fra 2004 til 2011 var der over 11.000 rapporter om voldelige bivirkninger ved psykiatrisk medicin til FDA's MedWatch-system under det amerikanske sundhedsvæsen. Af disse var der 300 tilfælde af mord, næsten 3000 tilfælde af manisk adfærd og 7000 tilfælde af aggression. Men i virkeligheden forventes antallet af disse tilfælde at være 10-100 gange større, da FDA mener, at kun 1-10 % af bivirkningerne nogensinde rapporteres til FDA.

 

FÅ VORES NYHEDBREV GRATIS LEVERET TIL DIN E-MAIL. TILMELD DIG HER.