Et stof meget lig ADHD-medicinen Ritalin forøger risikoen for hjerteanfald markant, selv ved korttidsindtagelse. Det perfekte stof til udløsning af hjerteanfald, udtaler ekspert.

Et stof meget lig ADHD-medicinen Ritalin forøger risikoen for hjerteanfald markant, selv ved korttidsindtagelse. Det perfekte stof til udløsning af hjerteanfald, udtaler ekspert.

Nyhedsbrev 2012-21

Dr. Gemma Figtree, professor ved Sydney Medical School i Australien: "Vi ser igen og igen, at unge mennesker, som ellers er i god form, får hjerteanfald forbundet med indtagelse af dette stof".

En kraftig stigning i hjerteanfald forbundet med indtagelse af stoffet observeret på Sydneys Royal North Shore Hospital fik et team med Dr. Figtree i spidsen til at studere forekomsten af hjertekar-mæssige abnormaliteter hos 20 lejlighedsvise brugere af stoffet (17 mænd og 3 kvinder) med en gennemsnitsalder på 37 år, som havde indtaget stoffet mindst en gang om måneden det seneste år. Denne gruppe blev sammenlignet med en sammenlignelig kontrolgruppe på 20 ikke-brugere af stoffet.

Forskerne optog MR-billeder og tog blodtryk af personerne mindst 48 timer efter stofindtagelse (dvs. efter rusen var ophørt) og konstaterede adskillige faktorer forbundet med forøget risiko for hjerteanfald og slagtilfælde hos stofbrugerne. Brugerne havde 30-35 % forøget stivhed i hovedpulsåren, 8 enheders (dvs. 8 mm Hg) forhøjet systolsk blodtryk (det højeste af de to tal, som måles for blodtryk) og 18 % fortykkelse i hjertevæg.

Dr. Figtree udtaler, at stive blodkar er forbundet med forhøjet systolsk blodtryk og som følge deraf må hjertet arbejde hårdere og dets vægge bliver tykkere. Hun tilføjer, at den samlede effekt af større blodklumpning, forøget hjertestress og sammentrækning af blodkar giver stofbrugerne en høj risiko for et pludselig hjerteanfald. Det er netop, hvad man observerer med det store antal hjerteanfald selv hos festbrugere af stoffet. Stoffet er perfekt til udløsning af hjerteanfald.

Det stof, der er tale om, er kokain, og det leder straks tanken hen på om disse bivirkninger forekommer og er tilstrækkeligt beskrevne fx i forbindelse med ADHD-medicinen Ritalin. Det er nemlig sådan, at Narkobekæmpelsesafdelingen (Drug Enforcement Administration) under Justitsministeriet i USA officielt anerkender, at Ritalin både strukturelt og virkningsmæssigt ligner amfetamin/methamfetamin og kokain med de tilhørende negative egenskaber og konsekvenser for adfærd, helbred og afhængighed.

I det mindste er forøget hjerterytme og forhøjet blodtryk kendte bivirkninger ved Ritalin. Nogle forældre vil nok overveje, hvilket af de to "onder", bivirkningerne eller barnets urolige adfærd skal veje tungest.

Dr. Figtree og hendes teams undersøgelse er blevet præsenteret ved en nyligt afhold kongres i den amerikanske hjerteforening.

 

FÅ VORES NYHEDBREV GRATIS LEVERET TIL DIN E-MAIL. TILMELD DIG HER.