Fornægtelse af fakta ved omdefinering af ord i psykiatrien.

Fornægtelse af fakta ved omdefinering af ord i psykiatrien.

Nyhedsbrev 2013-2

Politikens Nudansk Ordbog definerer ordene afhængig og afhængighed som:

afhængig
1. som har brug for el. ikke kan undvære nogen eller noget * alle er afhængige af søvn og hvile * landet er afhængigt af bistand fra andre lande * hun er blevet afhængig af stoffer * han er totalt afhængig af forældrenes støtte e afhængighed e stofafhængig
2. som afhænger af nogen el. noget * stykkets succes er afhængig af anmeldelserne * om skovturen bliver til noget, er afhængigt af vejret

afhængighed
1. det at være afhængig af nogen el. noget som man ikke kan undvære * de har en stærk indbyrdes afhængighed * hendes afhængighed af andre er enorm * han kom i stærk afhængighed af sin nye chef * hun føler total afhængighed af sine cigaretter * afhængighedsforhold * afhængighedsfølelse * alkoholafhængighed * stofafhængighed

Dansk Sprognævn er som bekendt den øverste myndighed på det danske sprog og definitionerne fra Politikens ordbog er, som de bør være, helt i overensstemmelse med Retskrivningsordbogen, der kan findes på Dansk Sprognævns hjemmeside (www.dsn.dk):

afhængig; han er afhængig af stoffer; de er afhængige af hinanden; vilkårene ændrer sig afhængigt af hvor man bor

Essensen af disse definitioner er meget klar, nemlig at hvis man er afhængig af noget, så betyder det ganske enkelt, at man ikke kan undvære det. Det er også den gængse og formodentlig eneste opfattelse af ordet afhængig i den danske befolkning. Med andre ord betyder en stofafhængighed eller en medicinafhængighed, at man ikke kan undvære det pågældende stof eller den pågældende medicin.

Den 10. og 11. december, 2012, stod syv danskere frem i EkstraBladet og fortalte deres rystende historier om hvordan de blev afhængige af lykkepiller og deres brug af ordet afhængig er helt i overensstemmelse med sprogkundskaben. På grund af abstinenser og den skade deres hjerner og måske andre organer har lidt af lykkepillerne er det meget svært eller umuligt at stoppe med pillerne igen. Ordet afhængig er og bliver den rette beskrivelse af, at den slags mennesker ikke kan undvære lykkepillerne.

De personlige historier, som blev bragt i EkstraBladet, er gift for lykkepilleproducenternes marketingafdelinger og den værste gift af alle ville være, hvis de måtte erkende at folk bliver afhængige af deres lykkepiller. Så vil de fleste mennesker tænke sig om en ekstra gang før de begynder at tage pillerne.

Et snedig og beskidt trick, som lykkepilleproducenterne og deres allierede i psykiatrien benytter sig af for at undgå at havne i den situation er at omdefinere ordet afhængig, således at de mennesker, som i henhold til den officielle definition af ordet afhængig virkelig er afhængige af medicinen, pludselig slet ikke er afhængige af medicinen i henhold til den alternative definition af ordet.

Lykkepilleproducenterne og deres allierede i psykiatrien benytter sig af følgende definition.

Afhængig (af en medicin): som har behov for større og større doser (af medicinen).

Dermed kan historierne i EkstraBladet fejes af banen som usande, fordi de omtalte mennesker med denne definition af afhængig, slet ikke er afhængige af lykkepiller. Det er lige præcis, hvad psykiatrien og en lykkepilleproducent bidrager med til artiklerne i EkstraBladet.

Jeanett Bauer, formand for Dansk Psykiatrisk Selskab, afviser at man kan blive afhængig af lykkepiller, netop fordi man skal have behov for større og større doser af et lægemiddel, før man kan tale om afhængighed. Hun siger til journalisten: "Jeg mener ikke, at folk bliver afhængige af det her. Hvad mener du med afhængige?"

En lignende afvisning kommer fra Torsten Meldgaard Madsen, der er funktionschef hos lykkepilleproducenten H. Lundbeck A/S i Valby: "Man forstår afhængighed ved toleransudvikling, altså at man skal have mere og mere stof. Det er ikke tilfældet med antidepressiv medicin. Jeg mener, at det er sammenblanding af begreberne at kalde det her afhængighed".

Man kan kun ryste på hovedet, men ved at sno sig omkring den officielle definition af ordet afhængig og bruge psykiatriens belejlige definition kan lykkepilleproducenten og psykiatriformanden fornægte fakta.

Man kommer til at tænke på tragikomiske jokes så som:


  • Hun tager 10 nervepiller om dagen og det har hun gjort i årevis, så på grund af stabiliteten i antallet af piller, er der ikke tale om afhængighed.

  • Siden han for 10 år siden satte sit forbrug af cigaretter op til 80 om dagen har han ikke haft behov for at øge forbruget yderligere. Derfor kan man ikke sige, at han er afhængig af tobakken.

Peter Gøtzsche, professor og direktør på Nordisk Cochrane Center, lader sig heldigvis ikke narre af psykiatriens og lykkepilleindustriens ord-trick og udtaler: "Lykkepiller er afhængighedsskabende. Omkring halvdelen af patienterne har svært ved at holde op igen. Selv raske frivillige, der tager lykkepiller som led i en undersøgelse, har svært ved at holde op igen. Det er da det, vi forstår ved afhængighed".

Det ville nok ikke hjælpe meget at vise Jeanett Bauer og Torsten Meldgaard Madsen den danske befolknings og sprogkundskabens officielle definition af ordet afhængig, for hverken psykiatrien eller lykkepilleindustrien er interesseret i at få sandheden frem.

 

FÅ VORES NYHEDBREV GRATIS LEVERET TIL DIN E-MAIL. TILMELD DIG HER.