Hårdt angreb på den amerikanske psykiatriforening: Boykot DSM-5

Hårdt angreb på den amerikanske psykiatriforening: Boykot DSM-5

Nyhedsbrev 2013-4

En gruppe af socialarbejdere, psykologer, psykoterapeuter, repræsentanter fra uddannelsessektoren, overlevende tidligere psykiatribrugere med flere i USA og Canada har startet en bevægelse til boykot af den amerikanske psykiatriforenings (American Psychiatric Association, APA) næste udgave af den psykiatriske diagnosebibel, DSM-5, som er planlagt udgivet i maj i år: http://boycott5committee.com/.

Det er kulminationen på en lang forgæves kampagne for at få APA til at lytte til skarp kritik af offentliggjorte udkast til DSM-5, bl.a. ført af formanden for komiteen til udarbejdelse af den nuværende udgave af DSM (DSM-4), Allan Frances (se Nyhedsbrev nr. 20012-18). Ikke engang kritik fra en af deres egne topfigurer har kunnet bevæge psykiatriforeningen væk fra målet om at skaffe psykiatrien en dominerende rolle over alt i samfundet som dommer over, hvad der er normalt og afvigende.

De argumenter, som komiteen til boykot af DSM-5 fremfører, er ganske hårdtslående:

  • DSM-5 er farlig og videnskabelig upålidelig

Dens kategorier eller diagnoser, inkl. de helt nye diagnoser, er ikke bakket op af videnskabelige vidnesbyrd. Disse diagnoser vil sygeliggøre snarere end give lindring til mennesker i nød.

  • DSM-5 vil gennemgribende udvide psykiatrisk diagnosticering, fejldeklarere millioner af mennesker som psykisk syge og udløse unødvendig medicinering

Enhver hensyntagen til psykosociale, miljømæssige og religiøse faktorer er blevet fjernet fra DSM-5 . Det sender en klar besked til fagpersoner om, at behandling af personer anset som havende psykiatriske forstyrrelser kan reduceres til udskrivning af psykofarmaka, på trods af stigende bekymring for psykofarmakas farlighed og skepsis med hensyn til deres virkning.

  • APA har været afvisende over for bredt funderet opposition

APA har været afvisende over for kritik fra fagfolk, interessegrupper og lægmandsgrupper i de tre offentlige høringer om deres planer. Bekymringerne udtrykt af over 14.000 underskrivere af "Åbent brev til DSM-5" og anmodningen om en uafhængig videnskabelig gennemgang af de foreslåede ændringer til DSM er blevet ignoreret.

  • APA har undermineret dens egen troværdighed ved det bevidste valg at beskytte egne intellektuelle rettigheder og udgivelsesprofit snarere end at vinde tillid i befolkningen

Bevægelsen til boykot af DSM-5 fortjener al mulig støtte, for alternativet - hvis DSM-5 kommer i anvendelse - vil være en eksplosion i antallet af psykiatriske diagnoser til helt almindelige mennesker, som måske gennemlever nogle humørsvingninger med helt naturlige ydre årsager, samt en universal behandling til alle diagnoser - medicinering med livet som indsats.

Kilder:
http://boycott5committee.com/
http://www.huffingtonpost.com/allen-frances/dsm-5-press_b_1272068.html

 

FÅ VORES NYHEDBREV GRATIS LEVERET TIL DIN E-MAIL. TILMELD DIG HER.