En sandhed og en gætteleg om en udtalelse fra en psykiatriprofessor

En sandhed og en gætteleg om en udtalelse fra en psykiatriprofessor

Nyhedsbrev 2014-6

Poul Videbech er en prominent professor på Psykiatrisk Hospital i Risskov, der ofte citeres som ekspert i forskellige sammenhænge inden for psykiatri i den offentlige debat. Han er kendt for at forsvare sit fag og dets behandlingsmetoder, også når eksempler på uheldig psykiatrisk behandling trækkes frem i medierne.

Derfor måtte forfatteren til dette nyhedsbrev lige pudse sine briller en ekstra gang, da Poul Videbech blev citeret for at sige følgende som indledning til en længere sætning:

"Vores behandlinger er i virkeligheden ikke særligt tilfredsstillende"

En af de mest fremtrædende psykiatere i Danmark siger direkte, at de gængse psykiatriske behandlingsformer lader meget tilbage at ønske, eller sagt på jævnt dansk at de psykiatriske behandlinger faktisk ikke virker på de psykiatriske sygdomme og patienterne står tilbage med bivirkningerne.

Vores lille gætteleg går ud på at gætte anden halvdel af citatet fra Poul Videbech, som begynder med:

Vores behandlinger er i virkeligheden ikke særligt tilfredsstillende, og derfor er der hårdt brug for, at ...


 • regeringen ser virkeligheden i øjnene og bevilger flere penge til psykiatrien, så vi kan udvikle endnu mere virksomme behandlingsformer.

 • regeringen bevillingsmæssigt for alvor sidestiller den somatiske (fysiske) lægevidenskab, hvor behandlingsformerne er tilfredsstillende, med psykiatrien, så vi kan forsøge at gøre noget ved problemet.

 • vi forsøger at presse grænserne for, hvad vi kan tilbyde af andre former for behandling.

 • vi får flere mennesker ind i det psykiatriske behandlingssystem, så vi får et større grundlag at teste og validere vores ideer til nye behandlingsformer.

 • psykiatriske sygdomme bliver anerkendt som værende så komplekse, at de sandsynligvis aldrig vil kunne forstås videnskabeligt, hvorfor psykiatrien er nødt til at tænke ud af boksen og teste tilsyneladende vilde eller utrolige nye ideer til behandling.

 • offentligheden anerkender, hvor hårdt og utilfredsstillende et arbejdsliv psykiaterne har.
 • I gættelegen anbefales det i første omgang at overveje hvilke af ovenstående muligheder kunne være rigtige og så i en dybere analyse at prøve at spore sig ind på den udtalelse, som Poul Videbech rent faktisk afgav. Udtalelsen faldt i forbindelse med omtale af en psykiatrisk landvinding gående ud på, at hvis man virkelig gør psykiatriske patienter dødtrætte, så tænker de kun på at sove og en sovende patient manifesterer ikke symptomer på psykiatriske sygdomme.

  Løsningen kan ses på http://www.dr.dk/Nyheder/Indland/2014/03/29/140208.htm

   

  FÅ VORES NYHEDBREV GRATIS LEVERET TIL DIN E-MAIL. TILMELD DIG HER.