Psykiatere skrumper hjerner på millioner af mennesker - det har de nu selv bevist

Psykiatere skrumper hjerner på millioner af mennesker - det har de nu selv bevist

Nyhedsbrev 2011-10

På engelsk kaldes psykiatere ofte "shrinks" (shrink betyder skrumpe eller krympe), så på dansk kunne vi kalde psykiatere hjerneskrumpere. Det er ikke helt klart, hvornår man begyndte at associere psykiatere med ordet shrink, men en artikel i Time i november 1950 nævner head shrinker som Hollywood-jargon for en psykiater. Oprindelsen af ordet head shrinker menes at komme fra Jivaro stammefolket i Amazonas, som flåede skindet af deres fjenders afhuggede kranier, hvorefter de tørrede ind og skrumpede. I Hollywood var logikken lidt i retning af janteloven, idet succesfulde folk kunne anses for havende "opsvulmede egoer", som psykiatere effektivt kunne gøre mindre eller få til at skrumpe.

Nu viser sig det imidlertid at ordet hjerneskrumper er meget rammende, når effekten af anti-psykotiske lægemidler skal beskrives. Det har psykiateren Nancy Andreasen bevist. Hun er tidligere mangeårig chefredaktør af tidsskriftet American Journal of Psychiatry, der er det officielle tidsskrift for "the American Psychiatric Association" (APA).

At psykiatriske patienters hjernevæv nedbrydes over tid er ikke nyt for psykiatere, men tidligere forklarede man at det var en følgevirkning af den psykiatriske sygdom eller alkohol/narko-misbrug eller andet, men nu er det bevist at nedbrydelsen af hjernevæv skyldes selve behandlingen med anti-psykotisk medicin.

Hele artiklen om undersøgelsens resultater kan læses i februar 2011 nummeret af Archives on General Psychiatry (Vol. 68, side 128-137) og et uddrag af forfatternes egen konklusion lyder:

Sammenholdt med dyreforsøg viser vores undersøgelse at antipsykotisk medicin har en subtil men målelig indflydelse på tab af hjernevæv over tid, hvilket understreger vigtigheden af omhyggelig vurdering af risiko/gavn i forbindelse med dosering og behandlingsvarighed.

Faktisk indrømmede Nancy Andreasen allerede i 2008 i et interview med New York Times, at "jo mere antipsykotisk medicin du får, desto mere hjernevæv mister du", men dengang hævdedes at medicinen nok blot forstærkede den psykiatriske sygdoms nedbrydelse af hjernevæv. Nu ved vi, at det er selve medicinen, som nedbryder hjernevævet og ikke "sygdommen"!

Hvor længe skal psykiatere have lov at fortsætte med at ordinere hjernevævsnedbrydende medicin til millioner af mennesker verden over? Hvor mange børneskæbner skal have hele deres liv ødelagt af psykiatrisk medicin? Stop det psykiatriske vanvid med adfærdsregulerende medicin - langtidsskaderne kan ikke genoprettes!

 

FÅ VORES NYHEDBREV GRATIS LEVERET TIL DIN E-MAIL. TILMELD DIG HER.